Gaming igår och idag
Gaming igår och idag

Gaming igår och idag

Dataspelsbranschen omsätter idag betydligt mer pengar än filmindustrin och har vuxit till en bransch som omsätter flera miljarder årligen. Dagens spel med otrolig grafik är ljusår i framtiden jämfört med de första dataspelen från början av 1950-talet ända fram till slutet på 1980-talet. Spelen på femtiotalet var givetvis otroligt enkla som det luffarschack spel som A.S. Douglas utvecklade 1952. Man kan säga att de spel som utvecklades i början av dataspelens historia skapades av tekniker som hade kul under sin fritid. MIT spelet ”Spacewar” skapades 1962 av Steve Russel och var det första dataspel som kunde spelas på flera olika datorer.

Tekniker hos Sanders Associates utvecklade redan 1967 den första prototypen av en spelkonsol som kunde kopplas till en TV. Det tog dock ända till 1972 innan maskinen kom ut på marknaden av ett företag kallat Magnavox och spelkonsolen kallades Odyssey. Det var möjligt att spela flera olika väldigt enkla spel på maskinen som exempelvis ”tennis” vilket var mer en vit punkt som studsade fram och tillbaka över TV rutan.

Det första storsäljande arkadspelet utvecklades av Atari och kallades ”Pong”. Det var ett mycket enkelt tvådimensionellt tennisspel som kunde räkna poäng och hade ljudeffekter. Arkadspelens era var börjat men Atari utvecklade snart en spelkonsol och spelare kunde spela Pong i hemmet. 1977 utvecklade Atari en mer avancerad spelkonsol kallad Atari 2600 där spelaren kunde byta spel genom att byta spelkassett. Men även arkadspelen fortsatte att utvecklas med ”Space Invaders” 1978 och kända ”Pac Man” 1980.

Det kan nämnas att det första företag som helt fokuserade på mjukvarusidan kallades Activision och skapades 1979 av spelutvecklare som lämnat Atari.

Marknaden började växa och ändras och bland annat dök de elektroniska fickspelen upp. Det Japanska företaget Nintendo släppte det klassiska spelet Donkey Kong 1981 i vilket de introducerade Mario för första gången till spelarna. Arkadspelen hade under 1980-talet spelats i lokaler men konkurrensen började öka med TV konsoler, hemdatorer och fickspel. När Nintendo lanserade spelkonsolen NES 1985 med 8-bitars grafik (som gav lika bra grafik som arkadspel) kunde arkadspelen inte överleva.

Utbudet av spel ökade stort med NES och nya konkurrenter dök upp på marknaden såsom Sega. Båda företagen konkurrerade med varandra om spelarna och utvecklingen av konsoler tog fart bland annat genom att skapa bättre grafik (högre bit-tal). Man kan säga att detta var startpunkten till den konkurrens och utveckling av konsoler samt spel som vi ser idag. Från spelkassetter, till CD och DVD-spel och numera spel som laddas ner från internet. Många av företagen som var med från början finns inte med idag. De två äldsta och mest välkända företagen är Nintendo och Sony. Senare kom det Amerikanska företaget Microsoft att tillverka X-box och ge sig in på spelmarknaden.