Låt spelvärlden inspirera din nästa webbplats
Låt spelvärlden inspirera din nästa webbplats

Låt spelvärlden inspirera din nästa webbplats

Gamification eller spelifiering blir ett allt vanligare inslag på webbplatser. Det finns ett skäl till det. Spelifiering bidrar nämligen till en bättre användarupplevelse generellt och uppmuntrar webbplatsbesökaren att interagera med de olika funktionerna.

Genom att belöna besökaren med poäng inom ramarna för ett medlemskap kan exempelvis webbutiker bygga en handelsplattform man återkommer till igen och igen. Det är alltid lika roligt att levla upp!

I spelvärlden har man länge haft en känsla för vad som lockar en spelare att klicka runt i ett spel eller på en plattform. Balansen mellan att vara för lätt eller för svårt har man också tagit hänsyn till i många, många år. Spel och plattformar ska utmana men inte avskräcka.

Och det bör alltid finnas något som lockar till återkomst, må det vara poäng eller upplägg.

UX-design och spelifiering trendar

Spelvärlden har rentav varit väldigt bra på att förstå användarupplevelser. Det här är något som också designers blivit allt bättre på, tack vare inspirationen från spelutvecklarna. Just användarupplevelse och spelifiering är modeord inom webbdesignvärlden, och det är ett speciellt kunskapsområde inom design som bland andra Klingit har.

Kunskapsområdet heter UX och en UX-designer tittar närmare på när, var och hur en användare eller besökare klickar och skrollar. Är det någon särskild placering av eller färg på ett grafiskt element som ger en ja-upplevelse? Då är detta något man tar fasta på.

Du skulle nog bli förvånad om du visste hur mycket man på exempelvis Klingit mäter och utvärderar hela användarupplevelsen. Samtidigt är det de insikter man får genom mätningen som lägger grunden för en teknikupplevelse utöver det vanliga och som gör att man tänker att det här var så enkelt och smidigt att man med glädje kommer tillbaka.

Spelvärlden visar vikten av lekfullhet

Spelvärldens filosofi att alltid försöka sätta lekfullheten i främsta rummet präglar alltmer det generella designtänkandet. För när vi människor leker är det som att allt går som på räls. Om information presenteras på ett kreativt, roligt och lättillgängligt sätt känns det nästan inte som att man tar del av just informationen. Ändå gör man det!

Med detta som bakgrund blir många saker väldigt mycket roligare när de har en viss spelkänsla. Nästa gång du ska designa en webbplats kan du alltså vända dig till spelvärlden för inspiration inför ett lyckat projekt.