Allt du behöver veta om gaming
Gaming som sport
Gaming som sport

Gaming som sport

Gaming har även utvecklas som sport och omsätter många miljoner idag. Förkortningen e-sport betyder helt enkelt “elektronisk sport”. Alla tävlingar i virtuell miljö går under samlingsnamnet e-sport oavsett om det handlar om dataspel, Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR), TV-spel eller mobilspel. Begreppet e-sport har blivit internationellt vedertaget men myntades från början av arrangörerna till World Cyber Games i Sydkorea.

E-sport är idag inte en “idrott” eftersom det inte anses vara en fysisk aktivitet. Däremot uppfyller e-sport de övriga kriterierna i riksidrottsförbundet (RF) för att få kallas sport. Faktum är att det bevisats att toppspelare i e-sport måste motionera och vara aktiva för att kunna klara ge topprestationer under tävlingar. Mer än tjugo länder erkänner e-sport som en idrott av sitt idrottsdepartement, nationella idrottsförbund eller nationella olympiska kommitté.

E-sporten har vuxit enormt de senaste åren och tävlingar sänds live via stora mediebolag såsom Viasat, Aftonbladet, TV4 samt SVT. Förutom att e-sportspelen konstant toppar bästsäljarlistor är intresset för e-sport enormt stort. Även många bettingföretag har tagit fasta på detta och erbjuder fansen att betta på sina favoritlag. Det är framförallt de stora tävlingarna som gäller och prissummorna är svindlande höga för e-sportspelarna.