Föräldraskap i den digitala spelvärlden: Att hitta balansen
Föräldraskap i den digitala spelvärlden: Att hitta balansen

Föräldraskap i den digitala spelvärlden: Att hitta balansen

Dagens kids växer upp med skärmar som en självklar del av livet. Spel som Roblox och Fortnite är inte bara kul, de är också sociala mötesplatser. Som förälder gäller det att guida ditt barn genom denna värld – att hitta en schysst balans mellan att peppa till utforskande och att skydda mot riskerna.

Skärmtid – mer än bara timmar och minuter

Snacket om skärmtid är ständigt på tapeten. Visst kan för mycket skärmtid leda till strul med sömnen och mindre rörelse, men det är minst lika viktigt vad barnen gör framför skärmen som hur länge de sitter där. Forskning visar faktiskt att aktiv skärmanvändning, som att spela vissa spel, kan vara mindre skadligt än att bara slökolla på klipp. Att klura ut klurigheter i ett strategispel eller bygga något fett i Minecraft är ju rena rama hjärngympan, till skillnad från att bara scrolla flödet på sociala medier. Försök få en glimt av vad ditt barn pysslar med online, istället för att bara stirra dig blind på tiden.

Roblox – en värld av möjligheter (och lite strul)

Roblox är ett typexempel på en poppis plattform bland kidsen. Med över 71 miljoner dagliga användare världen över, och en stor del av dessa är svenska barn, snackar vi en digital lekplats som heter duga. Här kan barnen skapa egna spel, lira andras skapelser och snacka med polarna. Det uppmuntrar till kreativitet och kan till och med ge en försmak av kodning.

Vad du behöver veta om Roblox

Men, som med allt annat online, finns det en baksida. Tyvärr förekommer det både grooming, mobbning och olämpligt innehåll på plattformen. Dessutom har Roblox en egen valuta, ”Robux”, som kan köpas för riktiga pengar. Utan koll kan kostnaderna dra iväg rätt snabbt. Så, det gäller att vara lite påläst och hänga med i svängarna.

Så, hur gör man som förälder?

Lugn, det finns massor du kan göra!

Spela med!

Ett asgrymt sätt är att faktiskt lira tillsammans med ditt barn. Då får du stenkoll på vad spelet går ut på, och ni får en kul grej att göra ihop. Det öppnar även upp för samtal kring spelets innehåll och eventuella risker.

Snacka, kolla, utforska

Men det handlar inte bara om att spela. Kolla på streams eller YouTube-klipp om spelet ihop. Snacka om storyn, karaktärerna och utmaningarna. Varför inte styra upp en spelkväll för hela familjen? Som SVT Nyheter rapporterat, kan gemensamt spelande stärka banden och skapa en skön stämning.

Låt kreativiteten flöda (utanför skärmen)

Ta spelet utanför skärmen! Låt er inspireras och skapa något ihop – rita teckningar, skriv egna berättelser eller bygg något av LEGO. Det finns hur många sätt som helst att visa intresse och stötta barnets passion.

Var nyfiken, helt enkelt

Genom att vara nyfiken och hänga med i ditt barns digitala liv, stärker du er relation. Det blir också lättare att snacka om både det som är kul och det som kanske känns jobbigt eller obehagligt online.

Spelregler och åldersmärkningar – vad gäller?

Åldersmärkningar på spel, som PEGI (Pan European Game Information), ger en hint om vad spelet innehåller. PEGI-systemet använder åldrarna 3, 7, 12, 16 och 18, plus symboler som visar om spelet innehåller våld, fult språk, läskiga grejer, och så vidare. Men kom ihåg att PEGI inte säger något om hur svårt spelet är eller hur lätt det är att fastna i det. Det är bara en rekommendation baserad på innehållet.

Lootlådor och skin-gambling

Det kan också dyka upp grejer som ”lootlådor” (typ virtuella paket med hemligt innehåll) och ”skin-gambling”. Skin-gambling innebär att virtuella prylar, ”skins”, som ofta finns i spel, används som insatser i spel om pengar. Detta är olagligt i Sverige om det inte är licensierat. Lootlådor kan också räknas som spel om pengar om innehållet kan säljas för riktiga pengar utanför spelet. Snacka med ditt barn om riskerna med detta, det kan vara lurigt att fatta.

PEGI är en bra start, men…

Använd PEGI som en utgångspunkt, men kolla också upp spelet själv. Läs recensioner, kolla trailers och snacka med andra föräldrar. Och, viktigast av allt – snacka med ditt barn! Som det rapporteras i HD, kan åldersmärkningar ibland vara lite kluriga att tyda.

Föräldrakontroller – din bästa polare

De flesta spelkonsoler och plattformar har inbyggda föräldrakontroller. Med dessa verktyg kan du ställa in åldersgränser, begränsa speltid, blockera köp i appar och styra hur ditt barn kan snacka med andra spelare. PlayStation är ett klockrent exempel på en plattform med grymma föräldrakontroller.

Kolla in PlayStations kontroller

På PlayStation kan du skapa barnkonton, sätta gränser för speltid, anpassa filter för innehåll och bestämma hur ditt barn får interagera online. Du kan till och med spärra webbläsaren och sätta en maxgräns för hur mycket pengar som får spenderas varje månad. Allt detta fixar du via konsolen, webben eller PlayStation-appen.

Liknande grejer finns överallt

Liknande funktioner finns på Xbox, Nintendo Switch och även på mobiler och surfplattor. Genom att använda dessa kontroller styr du upp en säkrare spelmiljö, men kom ihåg att de inte ersätter din egen närvaro och ditt engagemang.

När spelandet går överstyr

För de flesta är spel bara en kul grej, men för en del kan det bli för mycket av det goda. ”Gaming disorder” är till och med en erkänd diagnos. Håll koll på varningssignaler, som om spelandet börjar käka upp tid från skolan, sömnen och kompisar.

Varningsklockor

Om ditt barn isolerar sig, tappar intresset för annat, blir sur eller ledsen när hen inte får spela, eller om spelandet leder till bråk hemma – då kan det vara läge att se över situationen.

Tveka inte att be om hjälp

Det är ingen skam att be om hjälp om du är orolig. Skolkuratorn, familjerådgivningen eller organisationer som Rädda Barnen kan ge stöd och tips.

Spela ihop – för en schysstare spelvärld

Att lira ihop kan vara ett grymt sätt att stärka banden och fatta vad ditt barn gillar med spel. Det finns initiativ där föräldrar och barn spelar tillsammans, vilket kan vara ett fett sätt att skapa gemenskap och förståelse.

Vilka spel ska man välja?

Det behöver inte vara några avancerade grejer – det kan vara allt från att bygga något ihop i Minecraft till att köra ett enklare mobilspel. Det viktiga är att ni gör det ihop, har kul och skapar minnen.

Sammanfattning – så blir du en grym spel-förälder

Att vara förälder i den digitala spelvärlden handlar om att hitta balansen. Här är några snabba tips:

Checklista:

Häng med: Var nyfiken och intresserad av ditt barns spelande.
Snacka: Prata med ditt barn om spel, både om det som är kul och det som kan vara klurigt.
Sätt gränser: Använd föräldrakontroller och kom överens om regler för skärmtid och köp i spel.
Håll koll: Var vaksam på tecken på att spelandet tagit överhanden.
Be om hjälp: Tveka inte att söka stöd om du behöver det.
Lira ihop: Det är ett grymt sätt att fatta grejen och ha kul ihop.
Var en förebild: Fundera på dina egna skärmvanor – barn gör som du gör, inte som du säger!

Balansgången

Det är en ständig balansgång att låta kidsen utforska allt det digitala har att erbjuda, samtidigt som man skyddar dem från faror. Genom att vara delaktig, snacka och sätta gränser, kan du hjälpa ditt barn att navigera i den digitala spelvärlden på ett tryggt och ansvarsfullt sätt. Kom ihåg, du är inte ensam – det finns massor av stöd att få, och det viktigaste är att du bryr dig!